Sfânta Taină a Preoției


Ce este Sfânta Taină a Preoției?

Preția este Sfânta Taină prin care Sfântul Duh, prin punerea mâinilor episcopului, împărtășește celui hirotonit ca episcop sau preot harul și dreptul de a săvârși celelalte Sfinte Taine și de a călăuzi viața în credință a oamenilor.

Câte trepte are Preoția?

Preoția are trei trepte: episcop, preot și diacon.

Ce deosebiri sunt între aceste trei trepte ale preoției?

Episcopul poate săvârși toate cele șapte Sfinte Taine; preotul pe toate, în afară de Taina Preoției; iar diaconul îi ajută pe apiscop și pe preot, însă singur nu poate săvârși nici una din Sfintele Taine.

Care sunt treptele clerului inferior în Biserica Ortodoxă?

Citeții, ipodiaconii și diaconițele.

Cine îl hirotonește pe episcop?

Doi sau mai mulți episcopi.

Cine îl hirotonește pe preot?

Episcopul.

Ai căror urmași sunt episcopii?

Episcopii sunt urmașii Apostolilor.

Cine a așezat ierarhia în Biserică?

Însuși Domnul Hristos, ca primul Arhiereu (V. Evrei 5, 4-6). El, ca izvor al întregii puteri și al drepturilor în Biserica Sa, a dat Apostolilor puterea de a învăța, tămădui și ierta păcatele.

Ce reprezintă atunci integritatea ierarhiei?

În primul rând, Hristos, ca veșnic Arhiereu și Cap al Bisericii, apoi de la El Apostolii, din Apostoli episcopii și din episcopi preoții și diaconii.

De ce este necesară punerea mâinilor în această Sfântă Taină?

Pentru că primii care au săvârșit mai întâi această Sfântă Taină astfel au fost Apostolii (v. I Timotei 4, 14; 5, 22). Prin punerea mâinilor în această Sfântă Taină se dă celui hirotonit putere duhovnicească și astfel se realizează o legătură legiuită între puterea bisericească și slujirea sfântă.

Poate exista o comunitate bisericească, care să nu recunoască și să nu se supună unui episcop?

Nu poate exista o astfel de comunitate bisericească, căci atunci aceasta este despărțită de trupul Bisericii Ortodoxe Sobornicești și se lipsește pe sine de harul dumnezeiesc.

De ce îl numim pe preot „părinte”?

Pentru că, prin preoți, în Sfânta Taină a Botezului, am renăscut ca fii ai lui Dumnezeu; prin preoți, în Sfânta Taină a Împărtășaniei, primim hrană cerească (Trupul și Sângele lui Hristos); în Sfânta Taină a Pocăinței, prin ei primim iertare de păcate, iar în celelalte Sfinte Taine, primim darurile deosebite ale Sfântului Duh. Pe lângă aceasta, preoții se roagă neîncetat pentru noi, ne învață, ne povățuiesc, ne mustră și ne călăuzesc. Mai întâi de toate, ei ne sunt adevărați părinți duhovnicești. Fiecare dintre ei trebuie să fie vrednic de acest nume și de această mare slujire ce le-a fost încredințată.

Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns