Sfânta Taină a Pocăinței (a Spovedaniei)


Ce este Sfânta Taină a Pocăinței (a Spovedaniei)?

Pocăința este Sfânta Taină prin care ne sunt iertate păcatele, dacă le mărturisim, și prin care dobândim împăcare cu Dumnezeu.

Ce păcate sunt iertate prin acestă Sfântă Taină și ce păcate nu sunt iertate?

Ne sunt iertate toate păcatele pe care le-am săvârșit după Botez, pe care le-am mărturisit preotului și pentru care ne-am pocăit.

Totuși, păcatul strămoșesc nu poate fi iertat numai prin pocăință, fără Botez. De asemenea, unele păcate de moarte nu pot fi iertate nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie, după cuvintele lui Hristos (Matei 12, 32).

Ce este de trebuință pentru această Sfântă Taină?

Mărturisirea păcatelor înaintea preotului, după care preotul citeșste rugăciunile și, în numele Sfintei Treimi, dă dezlegare persoanei care se pocăiește.

Cum putem ști că păcatele persoanei care se pocăiește sunt iertate?

Știm aceasta din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție. Hristos a iertate păcatele celor ce s-au pocăit, la fel au făcut și Apostolii. Din Sfânta Tradiție cunoaștem multe exemple de păcătoși care s-au pocăit pentru păcatele lor, și-au îndreptat viața și au devenit sfinți.

Cine a dat episcopilor și preoților puterea de a ierta păcatele?

Însuși Domnul Iisus Hristos, Care le-a spus Apostolilor:

Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute

Ioan 20, 22-23

Dacă cineva care a greșit a primit iertare din parte persoanei față de care a greșit, mai este nevoie atunci ca aceasta să meargă la preot pentru a se spovedi?

Este recomandabil să ne spovedim, căci fiecare păcat pe care l-am săvârșit înaintea oamenilor, l-am săvârșit și înaintea lui Dumnezeu. Nu există păcat care să nu atingă și pe Dumnezeu. De aceea este nevoie să mergem întotdeauna la preotul lui Dumnezeu pentru spovedanie și iertare.

Cu ce dispoziție sufletească trebuie să mergem la preot pentru mărturisire?

Cu pocăință sinceră și inima înfrântă, având simțământul iertării tuturor celor care ne-au greșit, și cu hotărârea să dăm ascultare preotului căruia ne spovedim, în cazul în care ne dă canon.

Ce fel de canon (epitimie) ne poate da preotul?

Epitimiile pot fi diferite, după gravitatea păcatelor noastre, de pildă: să postim, să ne rugăm, să despăgubim pe acela pe care l-am păgubit, să facem fapte de milostenie, sau chiar să fim opriți de la primirea Sfintei Taine a Împărtășaniei pentru o anumită vreme.

Cât de des trebuie să ne spovedim?

Cu cât mai des, cu atât mai bine. Trebuie să ne mărturisim păcatele înainte de a primi Sfânta Taină a Împărtășaniei. Este absolut necesar să ne spovedim la vreme de boală, căci nu știm vremea morții noastre. Pentru aceea trebuie să fim pregătiți, pe deplin pregătiți să ne alăturăm familiei cerești a lui Dumnezeu, ca fii ai lui Dumnezeu plini de pocăință, sloboziți de păcate și binecuvântați.

Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns