Parohia Popești
Adresa: Str. Viilor nr. 68, Popești Leordeni, Județul Ilfov
Hramul
NAȘTEREA MAICII DOMNULUI
Istoricul comunității parohiale
Orașul Popești Leordeni este situat în partea de sud-est a capitalei, în dreapta râului Dâmbovița, pe Șoseaua Olteniței (DN-4), între kilometrii 8-11, ai acesteia. Zona se bucură de condiții geografico-climatice favorabile, care au fost prielnice existenței vieții în această zonă, încă din paleoliticul mijlociu. Întâmplător găsindu-se o parte de amforă datată ca fiind din primul secol, s-a inițiat o serie de săpături arheologice, descoperindu-se așezări umane de tipul Glina III. Inițial aici se aflau 2 sate, Popești-Români și Leordeni, ale căror origini se pierd în negura istoriei, locuri care au avut conace și moșii, boieri cu ranguri înalte în divanul țării, exemplu Hrizea Caridi, marele vistiernic al Țării Românești. Apoi, la începutul sec al XIX-lea, pe aceste meleaguri s-au stabilit câteva familii de bulgari catolici, care inițial au fost bogomili (urmași ai pavlicienilor), astfel luând ființă satul Popești Pavlicheni (Conduratu). Astfel a fost constituită în anul 1873 Comuna Popești Leordeni, care în anul 2004 va deveni Orașul Popești Leordeni. Din punct de vedere cultural, aici s-a născut și trăit ultimul mare cronicar al Țării Românești, Radu Popescu. Ca recunoștință și spre amintirea jertfei supreme a unor fii ai orașului, lângă Primărie a fost ridicat, în perioada interbelică, un monument al eroilor, iar după anul 1990, un al doilea monument închinat eroilor revoluției din 1989.
Având în vedere obținerea statului de oraș, începând cu anul 2004, în Popești Leordeni a avut loc o creștere fără precedent a numărului de locuitori. Astfel a luat naștere un nou cartier format din familii tinere, provenite din toate zonele țării, care în urma finalizării studiilor făcute în București, au ales să se stabilească în orașul nostru.
Istoricul bisericii parohiale
Începând cu anul 2008 numărul locuitorilor a crescut în mod constant, astfel a apărut necesitatea înființării unei noi parohii care să vină în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor din noul cartier al orașului Popești Leordeni.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2019, a luat naștere Parohia Popești cu hramul Nașterea Maicii Domnului, iar la data de 1 septembrie 2020 a fost numit primul preot paroh, în persoana Pc. Pr. Cristian Dumitru Olteanu.
Terenul parohiei Popești, cu hramul Nașterea Maicii Domnului este în suprafață de 2358 m2 și a fost donat, în anul 2019, de către domnul Nicușor Nistor, creștin ortodox autentic, locuitor al orașului Popești Leordeni. Această donație s-a făcut prin implicarea Pc. Pr. Ioan Bondar, protoierelui proptopopiatului Ilfov Sud, a Preacuviosului Părinte Pr. Spiridon de la Mănăstirea Duminica Sfinților Români, la inițiativa Pc. Pr. Cristian Dumitru Olteanu.
La data de 31 octombrie 2019 au început demersurile de edificare a Paraclisului cu hramul Nașterea Maicii Domnului, iar la data de 06 iunie 2021, în Duminica a 6-a după Paște (Vindecarea orbului din naștere) a avut loc slujba de sfințire cu aghiasmă a paraclisului.
De construcția acestui edificiu s-au îngrijit domnii Mihai Constantin Bizu și Marius Costel Vlad, adevărați creștini, care pe cheltuiala lor proprie au ridicat tot acest paraclis și de asemenea au amenajat curtea și grădina aferentă. De aceea, pe aceștia toți, menționați mai sus, alături de dl. Nicușor Nistor, donatorul terenului, îi considerăm, împreuna cu familiile lor, ctitorii paraclisului Nașterea Maicii Domnului, Parohia Popești din orașul Popești Leordeni.
Construcția paraclisului este din lemn acoperit cu tencuială, are o suprafață de 110 m2, stilul și forma fiind asemănătoare bisericilor grecești bizantine. În interior găsim icoane aplicate ce reprezintă sfinții în mărime naturală, fiind reprezentați în mod deosebit sfinții români, stilul fiind al picturii Mănăstirii Cămârzani din vadul Moldovei, Jud. Suceava. Catapeteasma este din lemn acoperit cu tencuială, iar Ușile Împărătești și Diaconești sunt sculptate în lemn de stejar. Tot în lemn de stejar sunt sculptate și iconostasele și strănile. Referitor la împodobirea locașului de cult amintim ajutorul Mănăstirii Cămârzani din Suceava, care prin măicuțele din cadrul obștii trimise special la noi, au realizat icoanele din biserică, precum și iconostasele. Menționăm și faptul că Sfintele Vase, coperta Sfintei Evanghelii, precum și alte obiecte bisericești și veșminte, au fost dăruite de către preoții și credincioșii Parohie Vintilă Vodă din orașul Popesti Leordeni, care au fost lânga noi și ne-au sprijinit cu tot ceea ce au putut. O altă persoană care trebuie amintită este dna. Ramona Letiția, care a achiziționat covoare, veșminte și tot ceea ce a fost necesar pentru desfășurarea cultului, fiind mereu alături de parohie. Dna Profesor Ecaterina Popescu, este cea care a sădit sămînța înființării parohiei, împreună cu duhovnicul ei, Pr. Mihai Hau. Dna. Popescu a susținut parohia, atât spiritual, prin îndemnuri și rugăciuni, cât și financiar prin achiziționarea clopotului, a cununiilor, a linguriței si copiei din argint, a anaforniței, precum și plata amenajării pangarului.
Cu voia Domnului și cu jertfa și sacrificiul tuturor acestora menționați și a celor care din binecuvântate pricini sau din cauza mulțimii numelor, nu au fost menționați, și pe care Bunul Dumnezeu îi știe, pe fiecare după numele său, a fost posibil ca astăzi să se slujească în acest Paraclis cu Hramul Nașterea Maicii Domnului din Popești Leordeni.
Profilul actual al parohiei
În perimetrul parohiei noastre găsim în mod deosebit blocuri și locuințe, două cămine de bătrâni, precum și diferite obiective comerciale. Locuitorii sunt în mod deosebit tineri, care au achiziționat locuințe si s-au stabilit în partea nouă a orașului Popești Leordeni. Aceștia și-au întemeiat familii și, cu toate că parohia este una nouă, au început să vină în mod constant la biserică, participând la slujbe și împărtășind copiii.
În rândul proiectelor cultural misionare desfășurate în cadrul parohiei, putem aminti organizarea de întâlniri cu credincioșii pentru catehizare , implicarea familiilor și a copiilor în activitățile desfășurate cu ocazia sărbătorilor importante din cadrul anului bisericesc, vizite pastorale la domiciliul credincioșilor pentru cunoașterea situației sociale a acestora, vizite la căminele de bătrâni, susținerea unei pagini de facebook reprezentative pentru întregul profil al parohiei.
Preot Paroh,
Pr. Cristian Dumitru Olteanu