Ierurgiile


Ce sunt Ierurgiile?

Ierurgiile sunt slujbe bisericești săvârșite pentru binecuvântarea și sfințirea omului în diferite împrejurări ale vieții, precum și pentru binecuvântarea și sfințirea naturii înconjurătoare și a lucrurilor folositoare omului, pentru ca el să viețuiască mai ușor după voia lui Dumnezeu.

Mântuitorul a dat Bisericii, prin Sfinții Apostoli, puterea de a sfinți firea îconjurătoare și lucrurile și de a le scoate de sub înrâurirea celui rău (cf. Matei 10, 8; Marcu 16, 17-18), pentru slava lui Dumnezeu și pentru folosul omului. Astfel, Biserica binecuvântează câmpul, țarinile și livezile; roadele pământului, fructele și mâncarea; casele și pe locuitorii lor; apele și animalele, care sunt de folos omului; munca și îndeletnicirile omului; întâmplările și împrejurările cele mai de seamă din viața omului. Toate aceste slujbe bisericești se numesc Ierurgii. Prin Ierurgii se sfințește natura și omul primește ajutor dumnezeiesc, pentru ca toate să slujească lui Dumnezeu, după cuvântul Scripturii: „Toată făptura lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire, căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune” (1 Timotei 4, 4-5)

Prin ce se aseamănă și prin ce se deosebesc Ierurgiile de Sfintele Taine?

Ierurgiile se aseamănă cu Sfintele Taine în partea lor exterioară, văzute ca ceremonii bisericești, precum și în partea lor lăuntrică, întrucât lucrează în chip tainic, prin puterea dumnezeiască nevăzută.

Dar ierurgiile se și deosebesc de Sfintele Taine, prin mai multe însușiri ale lor:

  1. Sfintele Taine sunt așezate de Mântuitorul Însuși, iar Ierurgiile sunt așezate de Biserică, din încredințarea Domnului.
  2. Sfintele Taine se săvârșesc numai asupra omului viu, iar Ierurgiile și asupra celor adormiți și asupra firii înconjurătoare.

Câte feluri de Ierurgii sunt?

Sunt Ierurgii pentru lucruri și Ierurgii pentru persoane.

Ierurgiile pentru lucruri sunt: Sfințirea apei (aghiasma) și anume sfințirea cea mică a apei sau Sfeștania, care este cea mai obișnuită, și Sfințirea cea mare a apei, de la Bobotează; apoi sfințirea casei, a ogoarelor și altele.

Ierurgiile pentru persoane sunt mai ales cele în legătură cu nașterea omului (Rânduiala de ziua întâi pentru femeia lăuză, Rugăciunea la însemnarea pruncului, Rânduiala îmbisericirii pruncului și a curățirii lăuzei) și cele în legătură cu moartea omului (Panihida – care se face la casa celui adormit, Slujba înmormântării, Parastasele).

Ce sunt Acatistele și Paraclisele?

Acatistele și Paraclisele sunt slujbe compuse din rugăciuni și cântări de laudă și de cerere către Mântuitorul, către Preasfânta Fecioară și către alți sfinți, spre a ne ajuta în nevoi și necazuri.

Acatistele cele mai mult folosite sunt: cel al Maicii Domnului și cel al Domnului nostru Iisus Hristos; apoi al Sfântului Nicolae, al Sf. Ioan Botezătorul, al Sfinților Apostoli și altele; iar dintre Paraclise, cel mai mult folosit este Paraclisul către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns