Care este articolul al III-lea din Simbolul Credinței?
„Care pentru noi oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om.”
Pentru ce s-a pogorât Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, din cer, adică din slava și fericirea Sa veșnică în această lume a pătimirii?
Pentru oameni și pentru mântuirea lor.
Care a fost pricina pogorârii Lui din ceruri? Ce L-a mișcat?
Mila și iubirea Sa nemărginită față de oameni.
A venit El, oare, pentru toți oamenii?
Da, El a venit să aducă mântuire tuturor oamenilor. Dar s-au mântuit doar aceia care au crezut în El și care au răspuns cu iubirea lor iubirii pe care El a arătat-o.
Ce înseamnă: „S-a întrupat de la Sfântul Duh și din Maria Fecioara”?
Întrupat înseamnă înveșmântat în trup sau că a luat trup. Preasfânta Fecioară Maria L-a zămislit, nu după fire, ci mai presus de fire, prin puterea Duhului Sfânt.
Cum a fost cu putință ca Fecioara să nască pe Fiul fără a fi căsătorită?
La Atotputernicul Dumnezeu toate sunt cu putință. Prin puterea Sa El a creat la început primul bărbat și prima femeie, pe Adam și Eva. Tot prin puterea Sa, El a făcut ca Fecioara Maria să zămislească pe Iisus Hristos, Om adevărat și Dumnezeu adevărat.
În ce este Iisus Hristos asemenea oamenilor?
El a avut trup omenesc și suflet omenesc ca orice om, însă a fost fără de păcat. A fost om desăvârșit, lipsit de păcate și patimi.
Prin ce Se deosebește Iisus Hristos de toți oamenii din istorie?
Prin unirea celor două firi, cea dumnezeiască și cea omenească, într-o singură persoană. Oamenii sunt oameni, dar El a fost Dumnezeu-Om.
De ce o numim pe Fecioara Maria Maica Domnului, Născătoare de Dumnezeu?
Pentru că ea a fost fecioară înainte, în timpul și, de asemenea, după nașterea lui Iisus Hristos; ea a rămas veșnic Fecioară.
O cinstește Biserica Ortodoxă pe Maica Domnului ca Sfântă?
Da, în Biserica Ortodoxă, Maica Domnului este cinstită mai mult decât toți ceilalți sfinți, mai mult chiar decât îngerii, pentru că a fost aleasă de Dumnezeu să fie mijlocitoare pentru mântuirea omenirii prin nașterea Mântuitorului lumii.
De ce îl numim pe Hristos Mântuitor?
Pentru că S-a pogorât din ceruri ca să mântuiască pe oameni de satana, de păcat și de moarte. Căci satana este pricinuitorul păcatului, iar prin păcat a venit moartea.
Când a fost săvârșit primul păcat?
În Rai, când Adam și Eva s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu și s-au supus satanei.
Ce legătură are restul oamenilor cu păcatul lui Adam?
Noi toți am moștenit acest păcat de la protopărinții noștri. Așa cum moștenim anumite boli de la părinții noștri, așa am moștenit și păcatul de la strămoșii neamului omenesc.
Acesta a fost singurul păcat pentru care Hristos a venit să-i mântuiască pe oameni?
Nu. Acestui păcat dintâi i s-au adăugat nenumărate alte păcate; astfel încât, după o vreme îndelungată, oamenii au căzut pe deplin sub puterea satanei.
De ce nu a ridicat Dumnezeu un om mare – un geniu – să săvârșească lucrarea lui Hristos și să-L cruțe în felul acesta pe Fiul Său Cel Veșnic?
Pentru că toți oamenii erau păcătoși și muritori, chiar și cei mai mari și mai buni. Întreaga lume zăcea în păcat. Satana și moartea stăpâneau lumea până la pogorârea din ceruri a unicului Mântuitor cu putință, mai puternic decât satana, fără de păcat și fără de moarte, Care a adus neamului omenesc eliberare și mântuire.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.