Descoperirea dumnezeiască


Ce se întețelege prin Descoperirea dumnezeiască?

Prin Descoperirea sau Revelația dumnezeiască se înțelege acea lucrare a lui Dumnezeu prin care El Se face cunoscut oamenilor, împărtășindu-le acestora adevărul despre ființa, voia și lucrările Sale.Scopul pentru care Dumnezeu Se descoperă oamenilor este ca ei să creadă drept în El, să-L cinstească după cuviință și să-I îndeplinească voia, pentru ca astfel să se poată mântui.

Prin Descoperirea dumnezeiască se întelege și totalitatea sau întreaga comoară a adevărurilor pe care Dumnezeu le-a descoperit oamenilor spre mântuirea lor.

Fără dumnezeiasca Descoperire, oamenii, numai cu simțurile și cu mintea lor, n-ar fi putut niciodată să cunoască pe Dumnezeu. Căci „pe Dumnezeu nu L-a văzut nimeni niciodată” (cf. Ioan 1, 18)

Descoperirea dumnezeiască s-a dat tuturor oamenilor?

Descoperirea dumnezeiască s-a dat tuturor oamenilor, căci toți au nevoie de mântuire, în măsura în care fiecare o poate primi.

Cine au fost vestitorii Descoperirii dumnezeiești?

Vestitorii Descoperirii dumnezeiești au fost mai întâi: Adam, Noe, Avraam, Isaac, Iacov, care au primit și au predicat începuturile Descoperirii; apoi prorocii Moise, David, Ilie, Isaia, Ieremia, Iezechiel, Daniel și alții, care au continuat vestirea Descoperirii, întărind în mod deosebit nădejdea în venirea Mântuitorului. Dar vestitorul desăvârșit al Descoperirii dumnezeiești este Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos „Lumina cea adevărată, care venind în Lume luminează pe tot omul” (cf. Ioan 1, 9). Domnul nostru Iisus Hristos, fiind Dumnezeu adevărat și Om adevărat, ne-a adus Descoperirea deplină a lui Dumnezeu, căci „nimeni nu cunoaște pe Fiul, fără numai Tatăl, și nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, fără numai Fiul, și căruia va voi Fiul să descopere” (cf. Matei 11, 27). Descoperirea dumnezeiască a răspândit-o Mântuitorul în lume prin Sfinții Săi Apostoli.

Cum trebuie să fie primită Descoperirea dumnezeiască?

Descoperirea dumnezeiască trebuie să fie primită cu credință tare și sub îndrumarea Bisericii celei adevărate, căreia Dumnezeu i-a încredințat păstrarea și tâlcuirea Descoperirii Sale. Fără neîncetată călăuzire din partea Bisericii și fără deplină ascultare din partea noastră față de ea, suntem în primejdie de a întelege greșit Descoperirea dumnezeiască și de a apuca pe căile greșite ale credințelor deșarte.

Unde este cuprinsă Descoperirea dumnezeiască păstrată de Biserică?

Descoperirea dumnezeiască păstrată de Biserică se cuprinde în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție, care, din această pricină, se numesc izvoare ale credinței.

Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns