Deprinderea virtuților personale


Alături de Fericiri, Domnul nostru Iisus Hristos a dat îndrumări ucenicilor Săi și pentru agonisirea altor virtuți personale și sociale, esențiale pentru zidirea caracterului lor creștin. Aceste virtuți se pot câștiga numai prin luptă conștiincioasă și înflăcărată și prin viețuire, așa cum au gândit și au pus în faptă Sfinții Părinți ai Bisericii.

Rugăciunea lăuntrică

Tu însă, când te rogi, întră în cămara ta și, închinzând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns; și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție

Matei 6, 6

Postul

Postul înaintea lui Dumnezeu, iar nu pentru oameni.

Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor

Matei 6, 16

Paza sufletului

Este nevoie să te îngrijești duhovnicește și de trup, și de suflet, de fiecare în mod deosebit. Sufletul se deosebește de trup și are trebuință de altfel de hrană, veșminte și lumină.

Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu

Luca 4, 4

Păstrarea unității sufletului

Unitatea sufletului înseamnă putere și pace, pe când sufletul dezbinat înseamnă slăbiciune și pieire. Orice împărăție care se dezbină în sine nu va dăinui (Matei 12, 25), a grăit Domnul. Și a mai adăugat:

Nimeni nu poate să slujească la doi domni… Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona

Matei 6, 24

Înfrânarea inimii și a gândurilor

Gândurile bune sunt semințele faptelor bune. Dumnezeu vede gândurile noastre. Știind gândurile oamenilor, Domnul Iisus a spus: Pentru ce cugetați rele în inimile voastre? (Matei 9, 4), Căci din inimă ies gânduri rele, (…) desfrânări și tot răul (Matei 15, 19). Este nevoie de deprinderea neîncetată cu gânduri și dorințe bune.

Înfrânarea limbii

Adevăr vă spun că pentru orice cuvânt deșert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua Judecății

Matei 12, 36

Fuga de fățărnicie

Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia

Luca 12, 1

Căci nu este nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut

Matei 10, 26

Trebuie să fim asemenea copiilor

în modestie, sinceritate și credință

Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor

Matei 18, 3

Răbdarea

A răbda toate greutățile în împlinirea legii lui Hristos înseamnă asigurarea mântuirii sufletului.

Cel ce va răbda până în sfârșit, acela se va mântui

Matei 10, 22

Înfrânarea

de la prea multă mâncare, băutură și tulburări.

Luați seama la voi înșivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare și de băutură și de grijile vieții

Luca 21, 34

Credința statornică

fără nici o îndoială, în puterea și milostivirea lui Hristos. „Nu vă temeți, credeți numai”. Credeți că „la Dumnezeu toate sunt cu putință”.

Domnul Iisus a spus „Dacă poți să crezi, totul este putință pentru cel ce crede”. Să nu uitați că, fără credință statornică în Hristos, nădejdea și dragostea sunt lipsite de temelie.

Cunoașterea

Cunoașterea Sfintei Scripturi și a puterii lui Dumnezeu trebuie să crească în fiecare zi. Aceasta ne ajută mult în întărirea credinței noastre în Hristos. Domnul i-a mustrat pe saduchei din pricina neștiinței lor, spunând: „Nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu”.

Însingurarea

este de mare folos pentru cercetarea de sine, analiza propriei noastre vieți și vorbirea cu Dumnezeu. Este foarte bine pentru acela care știe să se folosească de singurătate, pe când pentru cei superficiali singurătatea este neplăcută. Domnul Iisus, adesea, S-a retras în locuri singuratice și pustii și „era acolo singur”.

Izbăvirea de lucruri

Viața unui om nu constă numai în lucrurile care-l înconjoară, pe care le posedă. Sufletul omului înseamnă înaintea lui Dumnezeu mai mult decât întreaga lume.

Pentru că ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde?

Matei 16, 26; Marcu 8, 36; Luca 9, 25

Cum stăm înaintea lui Dumnezeu

Omul cu adevărat credincios este pe deplin încredințat că stă permanent înaintea Dumnezeului Celui Viu și Atoatevăzător. Rușinarea pentru păcat și mândrie este o lucrare bineplăcută înaintea lui Dumnezeu.

La voi însă și perii capului toți sunt numărați

Matei 10, 30

Petrecerea în Hristos

Cel ce rămâne în Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic

Ioan 15, 5

De aceea fie ca Hristos să intre în inima ta ca în cămara Sa și fie ca din inima ta să-ți călăuzească gândurile, dorințele și faptele tale.

Așteptarea morții și a judecății

Omul care în fiecare zi privește și ascultă cum mor mii de ființe umane, și nu se gândește la moartea sa este lipsit de înțelepciune. Omului care nu a cugetat la apropierea morții, ci adună hrană pentru viitor, Dumnezeu i-a spus:

Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău; Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?

Luca 12, 20

Recunoștința

înaintea lui Dumnezeu este o mare virtute. Dacă ați primit puțin de la Dumnezeu și ați adus mulțumire pentru aceasta, El va înmulți, cum a înmulțit cele 5 pâini.

Preamărirea lui Dumnezeu

Nu căutați slavă de la oameni, ci slăviți-L pe Dumnezeu. Cu cât dăruiți mai mult, cu atât veți primi mai mult. Spuneți, așa precum a zis și Preasfânta Fecioară:

Mărește, suflete al meu, pe Domnul, și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu

Luca 1, 46-47
Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns