Cum ajungem să cunoaștem legile morale?
Legile morale le cunoaștem cu ajutorul cugetului sau conștiinței morale.
Ce este conștiința morală?
Conștiința morală este acea putere așezată de Dumnezeu în sufletul nostru, care, întemeindu-se pe legile morale, ne arată ce este bine și ce este rău; ne îndrumă să făptuim binele și să luptăm contra răului; ne aprobă când am făptuit binele și ne mustră când am săvârșit răul.
Sfânta Scriptură ne spune despre conștiința morală luminată de credință că este călăuza de care trebuie să ținem seama în orice împrejurare și că orice faptă săvârșită fără învoirea ei este păcat. „Tot ce nu vine din credință (adică din conștiința luminată de credință) este păcat” (Romani 14, 23)
Către cine se îndreaptă conștiința cu poruncile sale?
Conștiința sau cugetul cu poruncile sale se îndreaptă către voia liberă a omului. Voia liberă este acea putere a sufletului, prin care, dintre mai multe fapte, alegem și ne hotărâm pentru cea mai bună, o săvârșim și suntem gata să răspundem pentru ea înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.
Datoria credincioșilor este de a se hotărî statornic pentru fapte bune, adică pentru virtuți. „Suntem zidiți spre fapte bune” (Efeseni 2, 10), ne spune Sf. Apostol Pavel. Însă, din nefericire, mulți dintre noi se abat uneori de la legile morale, săvârșind păcatul.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.