Ce înfățișează sfintele icoane și de ce le cinstesc creștinii ortodocși?


Mai întâi de toate, icoanele înfățișează chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și întâmplări din viața Sa. Cele înfățișate în scris în Evanghelie sunt înfățișate ochilor noștri și în culoare, zugrăvite pe pereții bisericilor, pe lemn sau pe altă materie. Cele ce sunt istorisite prin citire urechilor noastre, ne sunt istorisite prin vedere ochilor noștri.

Pe cine mai înfățișează icoanele?

Înfățișează și pe Preasfânta Fecioară Maria, îngerii și sfinții.

De ce nu dăm cinstire și altor făpturi sau lucruri, ci numai îngerilor și sfinților?

Pentru ca îngerii și sfinții sunt legați de persoana dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și reprezintă singurele făpturi care au vrednicie veșnică. Restul făpturilor create sunt spre ajutor și au vrednicie vremelnică.

Care este semnificația fundamentală a icoanelor îngerilor și sfinților?

În esență icoanele reprezintă domnia puterilor mai presus de fire asupra puterilor firii.

Noi cinstim icoanele ca pe obiecte materiale?

Nicidecum. Noi nu venerăm pe nimeni și nimic decât numai pe Preasfânta Treime în Unime – UNUL DUMNEZEU. Dar noi cinstim pe sfinți ca pe cei mai buni copii ai lui Dumnezeu și următori ai lui Hristos; și le cinstim chipurile în mod deosebit, așa cum copiii cinstesc fotografiile părinților sau fraților lor.

Sunt icoanele altceva mai mult decât tablouri cu înfățișări ale lui Hristos și ale sfinților Săi și altceva mai mult decât un simbol al cinstirii pe care noi o avem pentru ei?

Ele sunt mai mult decât atât. Icoanele sfințite sunt canale ale harului dumnezeiesc care dă tămăduire, înnoiește, luminează, dăruiește curaj și mustră. Atât de mult iubește Domnul Dumnezeu pe sfinții și mucenicii Săi, casnicii Săi, încât a dat putere chiar și chipurilor zugrăvite ale acestora când sunt cinstite, și numelor lor când sunt chemate spre ajutor.

Cum ne putem încredința de aceasta?

Prin felurita experiență a Bisericii de-a lungul multor generații, precum și prin experiența generației noastre, și prin lucrarea făcătoare de minuni a icoanelor.

De ce cinstirea și chemarea sfinților nu a fost asemenea înainte și după Hristos?

Pentru că toți s-au aflat în iad până când Hristos a coborât acolo și le-a eliberat sufletele.

Împărtășește dragostea

Lasă un răspuns